Leuk zo’n nieuw Pensioenstelsel

maar wat betekent dat voor mij?

IJssel Financieel Advies Maarssen Home
vandenIJssel Financieel Advies Maarssen financiële diensten mijngeldzaken
vandenIJssel Financieel Advies Maarssen financiële diensten ffp

Het plan is gedropt, een nieuw wetsvoorstel Pensioen is aangeleverd. De Tweede Kamer gaat zich erover buigen. Maar wat houdt dit nieuwe wetsvoorstel eigenlijk in? En wat betekent dit voor ons als burgers? Ik leg het in het kort hieronder uit:

Waarom hebben wij een nieuw en eerlijker Pensioenstelsel nodig?
Op dit moment betalen jongeren onevenredig veel mee aan de pensioenen van ouderen. Daarnaast wisselen we veel meer van werkgever dan voorheen; dat eist een ander, meer flexibel pensioensysteem. Er is ook meer ruimte nodig voor indexatie van de pensioenen.

Wat gaat er voor jou veranderen?
Iedereen betaalt straks dezelfde pensioenpremie als percentage van zijn of haar pensioengrondslag. Pensioenen worden opgebouwd op basis van die beschikbare premie. Je krijgt daarmee de beschikking over een eigen pensioenpot.

Wat moet je doen?
Het beheren van jouw eigen pensioenpot geeft jou de mogelijkheid om zelf keuzes te maken. Nu bepalen de pensioenfondsen grotendeels hoe jouw pensioenpot wordt belegd. Maar als je zelf dit geld wilt beheren, hoe ga je dan beleggen? Welke risico’s wil je en kun je accepteren? Welke opties heb je? Heel belangrijk is dus om je goed te laten begeleiden bij het maken van die keuzes; pas als je de consequenties kent, kun je een bewuste keuze maken, eentje die bij jou past.

Daarnaast geeft deze nieuwe pensioenwetgeving de ruimte om het pensioen flexibeler in te vullen door bijvoorbeeld eenmalig een bedrag op te nemen op het moment dat je met pensioen gaat. Maar let op, dit heeft gevolgen voor jouw pensioen. En ook voor het opnemen bruto/netto. Deze flexibiliteit is fijn, we kunnen zo veel meer inspelen op eigen persoonlijke omstandigheden, maar wat is voor jou de beste weg?

Daar kom ik als adviseur in beeld
Laat mij jou informeren en begeleiden bij het maken van een bij jou passende pensioenkeuze. Gemiddelde keuzes worden door pensioenfondsen aangereikt, maar voor jong of oud is dat niet altijd de juiste keuze. Jouw persoonlijke situatie bepaalt de beste keuze. Deze kunnen wij samen goed in kaart brengen. Of vraag jouw werkgever om begeleiding hierbij. Ga in ieder geval in gesprek.

Denise van den IJssel
Financieel Adviseur

Van den IJssel Financieel Advies

Boomstede 522
3608 BK Maarssen

06 22 91 99 41

CFP logo vandenijssel financieel advies

Van den IJssel Financieel Advies steunt:

Copyright 2022 © Van den IJssel Financieel Advies I Boomstede 522 3608 BK Maarsen | info@vandenijssel-financieeladvies.nl 06 22 91 99 41

Websitedesign | Designbyelja | Teksten | Angelie-Inkt