Een levenstestament afsluiten? Waarom?
Een levenstestament is toch pas nodig als je ouder bent?
Ben jij bevoegd de financiële zaken van jouw vader of moeder te regelen als hij/zij dementerend is? Kan jij het gezamenlijke huis verkopen als je partner vanwege ziekte de akte niet meer kan tekenen? Wie runt de toko als jij in coma ligt?
Veel mensen denken niet na over het op voorhand regelen van een volmacht. De situatie waarvoor dit nodig is lijkt zo ver weg, we denken allemaal onschendbaar te zijn, maar in een split second kan het leven anders lopen. Denk aan Covid19 dat velen van ons heeft getroffen. Daarom attendeer ik mijn klanten erop op tijd een levenstestament* af te sluiten.
‘Een levenstestament is toch pas nodig als je ouder bent?’ is de gedachte die veel mensen hebben. Niet dus, je kunt het ook al op jongere leeftijd nodig hebben. Het gaat erom dat je heldere afspraken maakt voordat je oud of ziek bent. Want wat gebeurt er als jouw partner niet meer in staat is de eigen financiële zaken te regelen? Dan is het verstandig dat jij of iemand anders de bevoegdheid heeft om over zijn/haar rekening te beschikken en deze te beheren. En wat dacht je van het nemen van medische beslissingen. Wie mag dit doen als jij of jouw partner hiertoe niet in staat is?
Ook zakelijk gezien is het tijdig regelen van financiële zaken belangrijk. Want wie mag beslissingen nemen als jij, de ondernemer, dit niet meer kan door bijvoorbeeld een hartstilstand?
Denk je nu: ‘Ik ben niet rijk, een levenstestament is voor mij niet nodig’. Niets is minder waar. Met een eigen huis ben je al vermogend en zijn afspraken nodig.
Regel dus tijdig en goed hoe je voor elkaar kunt zorgen. Die momenten gaan al gepaard met veel emoties, daar kun je geen financiële onrust bij gebruiken. Houd de afspraken wel eens in de drie jaar tegen het licht, of alles nog klopt, zowel persoonlijk als wettelijk.
Als je dat prettig vindt, kijk ik met je mee.
Denise van den IJssel
*Een levenstestament is anders dan een testament. In een levenstestament leg je vast wie en hoe deze persoon jouw financiële, medische en persoonlijke zaken zal regelen als je dit zelf niet meer kunt. In een testament leg je vast wat er na jouw overlijden met jouw nalatenschap moet gebeuren.
Van den IJssel Financieel Advies
Boomstede 522
3608 BK Maarssen
06 22 91 99 41
Van den IJssel Financieel advies
Inzicht met gericht advies
Inzicht met financiële planning
Inzicht met financiële vitaliteit
Copyright 2022 © Van den IJssel Financieel Advies I Boomstede 522 3608 BK Maarsen | info@vandenijssel-financieeladvies.nl I 06 22 91 99 41
Websitedesign | Designbyelja | Teksten | Angelie-Inkt