Je nalatenschap: vertrouw je wensen aan papier toe

3 vragen waar je thuis eens over kunt nadenken

IJssel Financieel Advies Maarssen diensten
vandenIJssel Financieel Advies Maarssen financiële diensten mijngeldzaken
vandenIJssel Financieel Advies Maarssen financiële diensten ffp

Hoe regel ik mijn nalatenschap goed? Dat is een vraag die veel mensen stellen en waar weinig mensen zelf een antwoord op hebben. Zodoende, schuiven er geregeld mensen bij mij aan met deze vraag. Ik streef ernaar om je nalatenschap zo te regelen dat nabestaanden niet voor verrassingen komen te staan. Dat betekent dat je nadenkt over vragen zoals: Wat vind ik belangrijk? Aan wie wil ik nalaten? En hoe wil ik mijn naasten achterlaten.

Je wensen aan papier toevertrouwen
Zodra we om tafel gaan, stellen we ons voor dat je er bij wijze van morgen niet meer zou zijn. Dat is niet fijn om je voor te stellen, maar het komt voor. Gelukkig hoef je dit scenario maar één keer te doordenken. Vervolgens gaan we dan door de keuzes, consequenties en vervolgstappen heen. En die vertrouwen we aan papier toe. Dat geeft jou rust en het is heel fijn voor degenen die achterblijven. Zij niet hoeven te gokken of gissen wat jij graag had gewild. Ze weten wat jouw intenties en gedachten waren en dat is fijn.

Ga in gesprek met de kinderen
Kinderen moeten vaak maar afwachten of er iets vastgelegd is. Mensen vertellen me dan dat ze hun kinderen wel hebben laten weten dat er “iets” voor ze geregeld is, maar dat zegt hen natuurlijk niets. Ik stel dan ook altijd voor dat mensen met hun eigen kinderen in gesprek gaan. Organiseer een familie etentje bij jullie thuis en besteed er een half uurtje aan.

Voogdij
Ik zou graag zien dat nalatenschap in wat meer openheid besproken kan worden. Dat mensen het erover kunnen hebben wat ze voor ogen hebben. Dat gaat vaak over een materiële erfenis, maar ook zaken als voogdij zijn goed om te bespreken. Mensen zeggen vaak tegen mij dat ze nog niet weten wie de voogd van hun kinderen moet zijn. Dat is voor hen een reden om het nog niet vast te leggen. Ik moedig mensen dan aan: ook al heb je nog geen voogd in gedachten, schrijf wel vast je wensen op. Stel dat je kinderen nog geen 18 zijn, dan kun je bijvoorbeeld opschrijven dat je graag wil dat ze samen opgroeien. Of dat je graag ziet dat ze binnen de familie opgroeien. Als het om het geld gaat, laat ik vaak in het nalatenschap opnemen dat het geld dat vrijkomt, besteed mag worden aan de opleiding of de start van de levens van hun kinderen. Zo weet degene die het geld beheert, dat het uitgegeven mag worden en niet hoeft te worden bewaard.

Het nut van een executeur
Kinderen van 18 zijn voor de wet volwassen, maar het is voor hen erg lastig om van een erfenis de consequenties te overzien. Zeker als je in je jeugd weinig geld hebt gehad, lijkt een paar duizend euro heel veel, maar dat kan zo op. Bij een echt grote erfenis zie je dat kinderen het spenderen aan een mooie auto of een mooie reis, of aan allebei. En dan is het alsnog snel op. Achteraf gezien denken mensen dan “had ik het geld van mijn ouders maar anders gebruikt”. Om dat te voorkomen, kun je een executeur vragen om het geld voor je kinderen te beheren en hen hiermee te helpen.

3 vragen waar je thuis over kunt nadenken
Dit zijn de drie vragen die ik mensen als eerste stel waar je ook thuis al eens kunt overdenken:

  1. Woon je samen met iemand en hoe zit je relatie in elkaar?
    Ben je getrouwd of niet? Als je samenwonend bent, realiseer je dan dat je niet direct elkaars erfgenaam bent. Zolang je niet getrouwd bent en niks vastgelegd hebt, blijft de familie van je partner erfgenaam. Zo blijf je verbonden aan de familie van je partner mocht die er onverhoopt niet meer zijn. Oftewel: als je samenwonend bent maar niet getrouwd, heb je wat huiswerk te doen. Denk na over je woning en over de rol van je familie.
  2. Waar wil je dat jouw nalatenschap terecht komt?
    Het antwoord op deze vraag is voor veel mensen: bij de langstlevende partner. Maar stel je nu eens voor dat jullie er heel kort na elkaar niet meer zijn. Waar moet jullie nalatenschap dan terechtkomen?
    Als je geen kinderen hebt, gaat het bezit de familie in. Naar ouders of naar broers of zussen. Dat wil niet iedereen altijd als mensen het al goed hebben. Je kunt in dat geval ook eens nadenken over een goed doel, of over neefjes en nichtjes die je graag een zetje wil geven in het leven.
    Als je wel kinderen hebt, dan gaat je nalatenschap direct naar de kinderen. Tegen ouders zeg ik vaak: sta stil bij je nalatenschap om te voorkomen dat je kinderen tegenover elkaar komen te staan. Want emotie en geld is een hele slechte combinatie. Vraag je af of je kinderen oud genoeg zijn om met een nalatenschap om te gaan. En als ze dat nog niet kunnen, schakel dan bijvoorbeeld een executeur in.
  3. Kan ik al een aantal wensen opschrijven?
    Maak een nalatenschapsplannetje. Officieel heet dat een wilsbeschikking. Dat klinkt groots, maar dat valt wel mee. Het is een eenvoudig formulier dat je helpt om je uitvaartwensen en nalatenschap te organiseren. Dit document geeft op hoofdlijnen een overzicht van wat jij belangrijk vindt en wat jouw wensen zijn.

Samen met mij je nalatenschap optekenen
Als je je nalatenschap samen met mij wil vormgeven dan maak ik na ons gesprek een samenvatting van jouw wensen. Daarin staat hoe jouw keuzes en voorkeuren uitpakken in het erfrecht. Daarbij breng ik dus ook de gevolgen in kaart. Als je vervolgens naar de notaris moet, om de wensen rechtsgeldig te maken, dan zorg ik ervoor dat je ook daadwerkelijk bij de notaris terecht komt.

‘Met hulp van Denise hebben we inzicht gekregen in onze financiële planning van nu tot in de verre toekomst. Daarbij hebben wij nu ook inzicht in de vooruitzichten in verschillende scenario’s en hebben we enkele acties ondernemen om eventuele problemen te voorkomen.
Denise is erg prettig als gesprekspartner wat natuurlijk erg belangrijk is wanneer je je hele financiële plaatje op tafel legt!’

Jochem Broekhuizen

‘Onze toekomst ziet er ineens rooskleuriger en vooral helderder uit. Dankzij Denise: dankzij haar persoonlijk gerichte aanpak, haar confronterende eerlijkheid en het blijven doorvragen.’

Jan en Angelie

‘Via een relatie kreeg ik Denise Van den IJssel aanbevolen als iemand die me kan helpen met inzicht krijgen in mijn totale financiële huishouding. Met de juiste toepassingen, geduld en Denise haar expertise en professionaliteit heb ik nu een prachtig overzicht van mijn financiële status en heeft ze me op weg geholpen om inzicht te krijgen wat ik met mijn geld kan doen (o.a. beleggen) en hoe ik ervoor sta als ik met pensioen ga. Ook is het heel prettig dat Denise alles rustig kan uitleggen en tevens sociaalvoelend is. Ik ben uitermate blij dat ik contact heb gelegd met Denise en kan haar dus van harte aanbevelen.’

Ingrid Beemer

Van den IJssel Financieel Advies

Boomstede 522
3608 BK Maarssen

06 22 91 99 41

CFP logo vandenijssel financieel advies

Van den IJssel Financieel Advies steunt:

Copyright 2022 © Van den IJssel Financieel Advies I Boomstede 522 3608 BK Maarsen | info@vandenijssel-financieeladvies.nl 06 22 91 99 41

Websitedesign | Designbyelja | Teksten | Angelie-Inkt