‘Kinderen zijn heel wijs, ook als het op geld aankomt’

Over de Week van het Geld

IJssel Financieel Advies Maarssen diensten
vandenIJssel Financieel Advies Maarssen financiële diensten mijngeldzaken
vandenIJssel Financieel Advies Maarssen financiële diensten ffp
vandenIJssel Financieel Advies Maarssen financiële diensten ffp

De week van het geld is hier! Ik zet me sinds 2022 in voor Stichting MFL junior. Het hele jaar door geven wij gastcolleges aan kinderen in groep acht om hen bij te praten op financieel vlak. We praten bijvoorbeeld over wat voor geldtype ze zijn, hoe je om hulp vraagt als je er niet uitkomt met geld, maar ook over misleiding op Marktplaats. Kinderen zijn eigenlijk heel wijs, ook als het op geld aankomt.

De jeugd heeft de toekomst
Het doel van onze gastcolleges om de jeugd zelfredzamer te maken. We lobbyen voor financiële educatie vanuit de gedachte dat de jeugd de toekomst heeft. Als je al op jonge leeftijd bewust wordt van wat geld voor jou doet en wat voor geldtype jij bent, dan weet je ook waar je valkuilen zitten en hoe je daarmee om kunt gaan.

Omgaan met geld is meer dan rekenen
Een gastles over geld is meer dan een gastles over rekenen. Stichting MFL junior geeft kosteloos 4 gastlessen van 1,5 uur. We hebben het dan over wat geld voor kinderen betekent, hoe je met geld omgaat en hoe je om hulp zou kunnen vragen als iets je niet lukt of als je het niet weet. In de schuldhulpverlening zie je zo vaak dat de schaamte zo groot is, dat mensen pas aankloppen bij schuldhulpinstanties als het écht niet anders meer kan. De boodschap “vraag om hulp” is als een rode draad door onze lessen heen verweven. We maken dat heel tastbaar en zeggen: “Kijk eens om je heen, wie zou je kunnen helpen?” Het is mooi als kinderen dat al leren, dat ze geen alleskunner hoeven te zijn.

Kinderen zijn heel open over wat ze bezighoudt. Hoeveel ze al weten over geld, verschilt per kind. Er zijn kinderen die al jaren zakgeld krijgen en er zijn kinderen die nog nooit zakgeld hebben gehad. Maar ze zijn vaak heel wijs. Dan zeggen ze dingen als “ik heb iets gekocht en eigenlijk is het prul”. Ze hebben allemaal wel eens iets gekocht wat ze kochten om dat iedereen het had. Dan zeggen ze “Ik had van tevoren kunnen bedenken dat ik het niet zo leuk vond, want ik hou niet van kaarten of Pokémon”.

We hebben het ook over hun ervaringen op Marktplaats bijvoorbeeld, over misleiding en bedrog. Hoe zou je kunnen voorkomen dat je slachtoffer wordt? De meeste kinderen kennen wel iemand die iets op Marktplaats had gekocht maar dat het stuk bleek te zijn of er niet precies uitzag zoals op de foto’s. We leggen dan uit hoe je kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt van misleiding. Maar we praten ook over zaken als geldezel zijn en leggen dan uit dat je niet zomaar cadeaus krijgt van vreemden. Dat als je dat wel krijgt, er een lampje moet gaan branden.

Stichting MFL junior
Onze stichting gaat verder dan 1 gastles per jaar. Wij geven 4 gastlessen in vier weken in het schooljaar. In groep acht krijgen veel kinderen veel meer zeggenschap over hun eigen geld. Dus het is van wezenlijk belang dat we hen voorbereiden op de stap naar de middelbare school.

Als jij als ouder of verzorger je kinderen wil helpen, hoe doe je dat dan?

  1. Geef kinderen redelijk jong al zakgeld, vanaf een jaar of 4
    Dan kun je zeggen: wat moet een kind van 4 nou met geld? Het is leergeld. Je geeft ze een klein bedrag. Geef het ze in de hand en vraag ze om het naar hun spaarpot te brengen. Zo wordt geld tastbaar.
  2. Geef gevoel bij waarde
    Als je kind ouder wordt, geef je ze iets meer, 50 cent bijvoorbeeld. Dan vraag je: wil je je zakgeld in een muntje van 50 of in vijf muntjes van 10? Zo krijgen ze gevoel bij waarde en speel je in op het gevoel van ‘het lijkt meer maar het is hetzelfde.’
  3. Geef ze zeggenschap over hun geld
    Als ze ouder worden, geef ze dan zeggenschap op hun eigen geld. Iedere ouder wil hun kinderen behoeden voor fouten. Maar laat ze hun fouten maar maken. Doen ze dan een miskoop? Zeer zeker. Maar daar leren ze van. En liever nu dan op latere leeftijd met grotere bedragen.
  4. Hang een afspraak aan het krijgen van zakgeld
    Als je zakgeld krijgt, maar je hoeft er niks mee, dan is het idee van leergeld weg. Dus hoort er bij zakgeld een afspraak zoals “als je extra speelgoed wilt kopen, dan moet je dat van je zakgeld doen”.
  5. Help ze met omrekenen
    Als je kinderen iets willen, reken dan met hen om hoeveel weken zakgeld het is. Leg hen uit: ‘Wat je nu vraagt, is zoveel weken zakgeld. Snap je dat dat veel geld is? Heb je ervoor gespaard? Is dit echt een wens of wil je het nu hebben omdat je het toevallig ziet?’

Het uiteindelijke doel is dat zodat ze naar de middelbare school gaan, ze al het een en ander van geld weten. Geld komt niet uit de muur, het staat niet opeens op je pasje of op je telefoon.

Wil je graag gastlessen over geld? Bel Stichting MFL junior
Ken of ben jij een school die dit interessant vinden? Neem contact met ons op, dan komt er een gastdocent bij jullie langs. En als het niet meer in dit schooljaar past, dan kunnen we alvast meekijken voor volgend schooljaar en de gastlessen inplannen.

‘Met hulp van Denise hebben we inzicht gekregen in onze financiële planning van nu tot in de verre toekomst. Daarbij hebben wij nu ook inzicht in de vooruitzichten in verschillende scenario’s en hebben we enkele acties ondernemen om eventuele problemen te voorkomen.
Denise is erg prettig als gesprekspartner wat natuurlijk erg belangrijk is wanneer je je hele financiële plaatje op tafel legt!’

Jochem Broekhuizen

‘Onze toekomst ziet er ineens rooskleuriger en vooral helderder uit. Dankzij Denise: dankzij haar persoonlijk gerichte aanpak, haar confronterende eerlijkheid en het blijven doorvragen.’

Jan en Angelie

‘Via een relatie kreeg ik Denise Van den IJssel aanbevolen als iemand die me kan helpen met inzicht krijgen in mijn totale financiële huishouding. Met de juiste toepassingen, geduld en Denise haar expertise en professionaliteit heb ik nu een prachtig overzicht van mijn financiële status en heeft ze me op weg geholpen om inzicht te krijgen wat ik met mijn geld kan doen (o.a. beleggen) en hoe ik ervoor sta als ik met pensioen ga. Ook is het heel prettig dat Denise alles rustig kan uitleggen en tevens sociaalvoelend is. Ik ben uitermate blij dat ik contact heb gelegd met Denise en kan haar dus van harte aanbevelen.’

Ingrid Beemer

Van den IJssel Financieel Advies

Boomstede 522
3608 BK Maarssen

06 22 91 99 41

CFP logo vandenijssel financieel advies

Van den IJssel Financieel Advies steunt:

Copyright 2022 © Van den IJssel Financieel Advies I Boomstede 522 3608 BK Maarsen | info@vandenijssel-financieeladvies.nl 06 22 91 99 41

Websitedesign | Designbyelja | Teksten | Angelie-Inkt